• +31 6-55 366 888
  • karin@karin-lecaro.nl
  • Kamille 35, 3755TD, Eemnes

Cranio sacraal therapie (ook wel bekend als cranio of CST) is een uiterst zachte behandelmethode met zorgvuldige, subtiele manuele technieken.
Deze benadering heeft als hoofddoel ontspanning te bewerkstelligen in zowel het cranio sacraal- als het fasciaal (bindweefsel) systeem.
Dit systeem bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, samen met de vliezen en het hersenvocht die ze omgeven en beschermen. Cranio is gericht op het herstellen van bewegingsvrijheid, en is geschikt voor een breed scala aan klachten. 

Een belangrijk aspect van cranio is het gebruik van zeer lichte, subtiele aanrakingen. Therapeuten werken meestal met hun handen om veranderingen in het cranio sacrale ritme waar te nemen en te beïnvloeden.

Cranio streeft ernaar het zelf herstellend vermogen van het lichaam te bevorderen. Door de subtiele manipulaties en aanrakingen is het lichaam in staat om eventuele blokkades of belemmeringen in het cranio sacrale systeem op te lossen.

Veel mensen ervaren cranio als ontspannend. Het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Waarom cranio?
In ons streven naar fysiek welzijn worden lichamelijke klachten vaak toegeschreven aan concrete oorzaken, zoals operaties, ziektes, ongelukken of sportblessures. Traditioneel richten we ons op het verlichten van de pijn, maar we vergeten vaak de emotionele impact die deze klachten met zich meebrengen in het genezingsproces. Soms blijft de oorzaak van fysieke klachten onduidelijk, waardoor gevoelens van onbegrip ontstaan.
En soms is een fysieke klacht ook gewoon een fysieke klacht waar we mee werken.

Cranio maakt gebruik van zachte manuele technieken om spanning in het bindweefsel aan te pakken. Hierdoor kan het lichaam het zelf herstellend vermogen activeren, terwijl tijdens de behandeling ook ruimte wordt gegeven aan eventuele emotionele processen die naar voren komen.

Emotionele klachten, zoals stress, boosheid, onzekerheid, verdriet, angst en somberheid, worden evenzeer behandeld als lichamelijke klachten zoals onder andere pijn aan nek, schouders, rug, bekken, heupen, knieën, maag- en darmproblemen, hoofdpijn, kaakpijn (klemmen), aangezichtspijn, (chronische) pijnklachten en herstel na operatie of blessures.

Bij traumatische ervaringen, waar zowel lichamelijke als emotionele littekens blijven bestaan, biedt cranio een holistische benadering.

Bij stress en burn-out, vaak het resultaat van langdurige overbelasting, ondersteunt cranio in het herstelproces door de verbinding tussen hoofd en lichaam te herstellen. Het leert je signalen van stress eerder te herkennen, grenzen te stellen en beter voor jezelf te zorgen om een burn-out te voorkomen.

Cranio kan bijzondere ondersteuning bieden in de palliatieve zorg. In deze kwetsbare fase kan cranio helpen om rust, verlichting en verbondenheid te creëren door middel van zachte, aandachtige aanraking. Een moment van diepe zorg en troost, precies op de momenten dat woorden niet altijd voldoende zijn. Ook wanneer aanraking niet meer vanzelfsprekend is kan cranio van betekenis zijn.

Cranio biedt een lichaamsgerichte benadering om samen op zoek te gaan naar de diepere oorzaken. Dit bevordert bewustwording van lichamelijke processen en biedt ruimte voor het verkennen van onbewuste emoties, met begeleiding van een therapeut die ondersteunt in het bewustwordingsproces. Bij dieren gebeurt dit ook alleen is de werkwijze net iets anders dan bij mensen.


Belangrijk om te benadrukken is dat in de meeste gevallen één enkele behandeling niet volstaat. Vaak zijn ten minste drie sessies nodig om volledig te ervaren welke positieve impact cranio sacraal therapie kan hebben. Terwijl sommige klachten mogelijk na 3 tot 5 behandelingen verbeteren, kunnen andere aandoeningen meer tijd en meerdere behandelingen vergen. Het is een traject waarbij we samen werken aan welzijn, en waarin de kracht van herstel centraal staat.